Vision Thing

četvrtak, 25.10.2007.

Kradu li vam fotografije sa blogova ? + Update

Da , danas nema fotografije, ali evo malo predavanje iz kojega ćemo probati nešto naučiti.

Blog.hr, postoji već 3 godine, no moj život u mrežama svih mreža puno je dulji od toga, pošto mi je vlastita web stranica koja čeka na friški redizajn proslavila oko 7 godina.
No nikad nisam toliko intenzivno izlagao svoje radova kao ove protekle 3 godine na blogu i upravo u te 3 protekle godina počeo sam pronalaziti svoje fotografije, po ostalim blogovima, Internet stranicama, portalima, pa i dnevnim listovima.
Problem je uglavnom bio u tome što za takvo nešto nisam bio niti obaviješten, a bome bi se potrudili i maknuti moj logo sa fotografije.
Tako sam samo u zadnje vrijeme imao čast, svoje fotografije otkriti na T-portalu, webu HRT-a, Iskonu … ali i nekim dnevnim listovima.

Na indexu sam recimo zatekao svoju sliku vezanu uz vijest koju sam objavio na jednom drugom portalu, preuzetu i uredno potpisano. Svaka čast.
Na par blogova sam našao čak obrađene svoje fotografije, iako uglavnom dopustim blogerima objave,(ipak se radi o dragim ljudima koji nemaju financijske nego samo, heh ..estetske koristi), ako me traže naravno, no našao sam kako nekima moje fotografije služe (bez mog znanja) i kao ilustracija vlastitih političkih stavova.
Ukoliko vam do sada nisu sa bloga uzeli niti jedno vaše vlastito djelo i objavili ga bez vaše suglasnosti, tu naravno ne govorim o raznim recenzijama, potpisanim citatima itd… sigurno se pitate zašto dići buku oko recimo jedne fotografije.

Pa recimo u tu jednu, jedinu fotografiju ste možda kao što je to u mom slučaju uložili godine likovne i fotografske naobrazbe, previše novaca za profesionalnu fotografsku opremu i svoje neprocjenjivo vrijeme i onda na kraju, zašto bi dozvolili da netko vaš trud i rad komercijalno iskoristi na vašu štetu.
Vaš rad, odraz je vašeg truda, osobnosti i vašeg rada, stoga bez obzira na veličinu, bez obzira na kvalitetu, ne biste trebali dozvoliti da vam se tek tako „ukrade“ i iskoristi kako bi netko drugi imao financijske koriti od toga. Inače zakon države Hrvatske kaže:

Članak 189.

(1) Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:
1. bez odobrenja autora prvi put objavi ili prije objave otkrije javnosti sadržaj ili opis autorskog djela, ili se bez naznačivanja autora, osim ako je autor u pisanom obliku izjavio da ne želi biti naveden ili ako način javnog korištenja onemogućava navođenje autora, koristi autorskim djelom, ili bez odobrenja autora deformira, sakati ili na bilo koji drugi način izmijeni autorsko djelo, ili se njime koristi na način koji bi ugrožava ili bi mogao ugroziti čast ili ugled autora (članak 14.-16.)

TO mi se eto upravo nedavno dogodilo, pa sam napokon odlučio i reagirati, poslavši im pisamce.



Poštovani,
Zanima me po kojem kriteriju uvrštavate fotografije u vaš tjednik.

Naime, obraćam Vam se kao autor fotografije koju ste objavili u Vašem tjedniku ZAGREB NEWS u broju 118, od 17. Listopada 2007. Godine, na 45. Stranici, gore desno.
Dakle, uz tekst o Zagrebačkim Mažoretkinjama objavili ste sliku ukradenu sa bloga: „Vision Thing“

Dotična fotografija objavljena je u ponedjeljak, 18.06.2007.
na adresi http://visionthing.blog.hr/2007/06/1622800080/158-zagrebacke-mazoretkinje.html

Možda termin „ukradeno„ zvuči previše oštro, ali kako drugačije opisati objavu fotografije, bez znanja i suglasnosti s autorom fotografije. Uz to fotografija je izrezana na način da se ne vidi adresa autora, a logotip je retuširan.

Samim time, osim što ste financijski oštetili mene kao autora, oštetili ste i moj profesionalni kredibilitet pošto s vama nemam potpisan ugovor o suradnji koji opravdava zašto je moja fotografija objavljena u vašem listu i tako me dovodi u neugodan položaj spram ostalih klijenata.
Naime na samom blogu stoji vidljivo napisano da su sve fotografije autorsko djelo, da se mogu otkupiti ali ne i neovlašteno koristiti, naročito ne u komercijalne svrhe.

Dakle iako je fotografija objavljena na mojem foto blogu kako bi u njoj i mnogim drugima uživali svi posjetitelji bloga, za objavljivanje negdje drugdje potrebna je ili dozvola autora ili otkup fotografije.

Stoga na mome foto blogu (http://visionthing.blog.hr/ ) možete pronaći moj žiro račun i nadam se da ćete ispraviti ovakvo kršenje autorskih prava, koje se vjerujte mi, ne tolerira tako jednostavno u Europskoj uniji u koju tako žarko želimo ući.

S poštovanjem

SS

I, ko bi rekao, primio sam i odgovor, a on glasi :

Poštovani
Svjesni smo pogreške koju smo načinili, i ovim vam se putem ispričavam u svoje ime i u ime redakcije.
Na žalost vlastite fotografije zbog tehničkih problema nismo mogli koristiti, a zbog hitnosti slanja novine u tisak, u petak na večer, nismo vas mogli kontaktirati već smo iskoristili vašu fotografiju.
Mogli smo iskoristiti i fotografije sa službene stranice Mažoretkinja, no osobno sam odabrao vašu jer je puno bolja.

Naša je namjera platiti vam za objavljenu fotografiju, mi to inače i prakticiramo sa svim našim unutarnjim i vanjskim suradnicima, tako da to nije upitno.
Imali smo namjeru kontaktirati vas krajem mjeseca kada radimo obračun plaćanja svih naših vanjskih suradnika.

Obično za objavu fotografiju te veličine u Newsu plaćamo 65 kuna.
Možda vam se taj iznos čini nedovoljno velikim, no mi smo ipak besplatna novina koja se financira isključivo od oglasa, stoga možete pretpostaviti da baratamo sa skromnim sredstvima.

Uvjeren sam da se možemo čuti, susreti i dogovoriti na koji način bi vam najbolje mogli nadoknaditi to što smo bez dozvole objavili vašu fotografiju.
Stoga vas molim da se u četvrtak 25. listopada javite na moj broj mobitela ili mi mailom pošaljite vaš broj kako bi vas osobno nazvao.

Srdačan pozdrav,
Aleksandar Stajčić


Eto, znam da je lova koju su spomenuli bulšit, ali bar je neka moralna satisfakcija.
Još da podjelim taj novac sa curama na fotki, možda bi nam bilo dosta da zajedno odemo na rundu pive...velebitske.
Ali svakako, pripazite kad poželite uzeti tuđi rad ( i koristiti u KOMERCIJALNE SVRHE!!!) ili kad pronađete negdje svoju fotku...


UPDATE:

Do dana 11. 11. 2007. Uplačeno je za sada 0 Kn



________________________


25.10.2007. u 16:35 • 58 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Pisanje tintom, pisanje svjetlom

Vision Thing fotografski blog, iza kojeg se krije Deyan Barić. Profesionalni i freelance fashion fotograf, dizajner, kolumnist i IT novinar, fotografski recenzent i vizualni astronaut koji hvata svijet u vlastite kadrove uz ovisnost o glazbi i umijetnosti! 
 
free webpage counters

Link me baby!


SPONZORČAD:









* * *






* * *








* * *


Conections









©OPYRIGHT NOTICE

 Sve, izložene fotografije, na ovom blogu, autorsko su djelo (iza kojeg stoje godine iskustva, i mnoštvo skupih i neuspjelih pokušaja i sati i sati rada) čiji sam vlasnik , isključivo ja, kao autor. Stoga su fotografije zaštićene po zakonu o autorskim pravima; masivnom bejzbol palicom i željeznim kapicama mojih Doc.Martens čizma. No ukoliko vam se pojedine slike svide i želite ih isprintane nakeljiti doma na zid, biti će mi drago, no ukoliko vas pri tome peče savjest, vas kao dobre i nadasve plemenite duše, moj žiro račun stoji vam na raspolaganju, a pošto su umjetnici uvijek bez para, i malo je puno :) Dakle: 2484008-3201948281 -Raiffeisen Bank Želite li neku sliku, kao ukras na svome zidu imati u punoj raskoši, razlučljivosti , u velikom formatu i na foto papiru jer baš mislite da će vam po feng-šuiu oplemeniti životni prostor, naručite ju preko mojeg mejla : sadisticoshy@dominionart.net ajsikju:9826871

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada.